De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent “juist”, “recht” of “gezond”, en moleculair staat voor: de moleculen betreffende. Met de term “orthomoleculair” wordt dus bedoeld dat gebruik gemaakt wordt van zogenoemde “optimale” concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.

De rol van voeding

In het begin van de vorige eeuw werden steeds meer gebrekziektes ontdekt, die konden worden genezen door het toedienen van vitamines, denk hierbij aan vitamine D tegen botontkalking en Vitamine C tegen scheurbuik.

Er blijkt vanaf het begin van de 60 jaren dat er een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding  en ziekten. Zo is gebleken dat het gebruik van “geharde” vetten, die niet in de natuur voorkomen, voor een enorme toename van hart- en vaatziekten heeft gezorgd. Slechte voedingsgewoonten spelen een grote rol bij het ontstaan van diverse ziektes, zoals onder andere het ontstaan van ouderdomsdiabetes.

Voedingsstoffen passen beter in de stofwisseling dan geneesmiddelen. Het argument hiervoor is, dat voedingstoffen stoffen zijn, waar het lichaam in de loop der evolutie mee vertrouwd is geraakt – iets dat niet geldt voor welk middel dan ook dat bijvoorbeeld 30 jaar geleden werd ontwikkeld.

Voeding geeft niet genoeg

De vervuiling van lucht, water en grond resulteert in een toxische belasting van het lichaam, waardoor volgens de orthomoleculaire opvatting meer behoefte is aan bepaalde voedingsstoffen. Ook is door kunstmest vrijwel alle zink uit de bodem verdwenen, dus hoe goed het ook is, om veel verse groente te eten, of iemand daarmee voldoende zink binnenkrijgt, is maar de vraag.

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk noodzakelijke en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het ook voor een gezonde persoon bijna onmogelijk om via de voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Momenteel worden gezonde vrouwen die zwanger willen worden, gevraagd extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Met het doel ziekten te voorkomen en met het doel ziekten te behandelen, is het aan te bevelen, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die mogelijk in geringere hoeveelheden ook in de voeding voorkomen. Dat kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en enzymen.

 

Contact
076 - 820 03 45
0164 - 745 071

werknemers die regelmatig bewegen productiever zijn en zich positiever uitlaten over hun collega's.

Volgende

Veel gegeven oefeningen voor schouderklachten en rugklachten staan nu op ons you tube kanaal centrumfit